Makaron z tuńczykiem, pesto i mozzarellą
Składniki
dla 4 osób:
1 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
350 g krótkiego makaronu
200 g mozzarelli
1 dojrzały pomidor
50 g oliwy z oliwek extra vergine
Liście bazylii
1 łyżeczka orzechów pinii
30 g tartego Parmigiano Reggiano ChNP
1 łyżeczka świeżego kremowego sera
Sól
1 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
350 g krótkiego makaronu
200 g mozzarelli
1 dojrzały pomidor
50 g oliwy z oliwek extra vergine
Liście bazylii
1 łyżeczka orzechów pinii
30 g tartego Parmigiano Reggiano ChNP
1 łyżeczka świeżego kremowego sera
Sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Umyte liście bazylii blendujemy z oliwą, tartym serem Parmigiano Reggiano, orzechami pinii, szczyptą soli i kremowym serem.
Kroimy w kostkę mozzarellę i pomidora i mieszamy z odsączonym tuńczykiem.
Makaron gotujemy we wrzącej wodzie, a 2 minuty przed końcem gotowania łączymy 2 łyżki z gotowania makaronu z pesto aby stało się bardziej miękkie.
Odcedzony makaron łączymy z pesto. Dodajemy tuńczyka, pokrojone pomidory i mozzarellę.