Makaron z tuńczykiem, papryką i ziemniakiem


Składniki
dla 4 osób
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
350 g makaronu typu świderki lub innego krótkiego makaronu
½ czerwonej papryki i
½ żółtej
1 ziemniak
kilka oliwek bez pestek
1 por
100 g pomidorków koktajlowych
40 g oliwy z oliwek extra vergine
pęczek natki
sól
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
350 g makaronu typu świderki lub innego krótkiego makaronu
½ czerwonej papryki i
½ żółtej
1 ziemniak
kilka oliwek bez pestek
1 por
100 g pomidorków koktajlowych
40 g oliwy z oliwek extra vergine
pęczek natki
sól
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
2. Pokrój w kostkę paprykę i obrany ziemniak. Pokrój por w plasterki, pomidorki koktajlowe przetnij na pół. Zrumień por na oliwie, dodaj ziemniak, soli do smaku, a następnie paprykę i pomidory. Podsmażaj na patelni przez około 10 minut. Dopraw lekko poszatkowaną natką i oliwkami.
3. Zdejmij z ognia, dodaj makaron, kilka łyżek wody z gotowania makaronu i rozdrobnionego tuńczyka.
4. Dokładnie wymieszaj, podawaj gorące. Oliwki można także z powodzeniem zastąpić łyżką kaparów.