Makaron z tuńczykiem, oliwkami i parmezanem


Składniki
na 4 porcje
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
350 g makaronu typu linguine
30 g poszatkowanych czarnych oliwek bez pestek
1 cała cytryna
50 g płatków parmezanu
pęczek świeżej natki pietruszki
1 łyżka umytych kaparów
40 g oliwy z oliwek extra vergine
sól
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
350 g makaronu typu linguine
30 g poszatkowanych czarnych oliwek bez pestek
1 cała cytryna
50 g płatków parmezanu
pęczek świeżej natki pietruszki
1 łyżka umytych kaparów
40 g oliwy z oliwek extra vergine
sól
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Ugotuj makaron w posolonej wodzie. Skórkę cytryny zetrzyj, natkę posiekaj na spore kawałki. W misce połącz razem odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka, natkę, kapary, oliwki i skórkę cytrynową.
2. Do sosu dodaj kilka łyżek wody pozostałej z gotowania makaronu, dodaj odcedzony makaron i dokładnie wymieszaj.
3. Posyp płatkami parmezanu. Podawaj od razu. Zamiast natki możesz też dodać szczyptę oregano i obficie posypać czarnym pieprzem.