Makaron z tuńczykiem, mozzarellą i pomidorami
Składniki
na 4 porcje:
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
350 g krótkiego makaronu
200 g mozzarelli
30 g tartego parmezanu
100 ml śmietanki
100 g krojonych pomidorów bez skórki
1 ząbek czosnku
szczypta oregano kilka listków bazylii
20 g oliwy z oliwek extra vergine
sól
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
350 g krótkiego makaronu
200 g mozzarelli
30 g tartego parmezanu
100 ml śmietanki
100 g krojonych pomidorów bez skórki
1 ząbek czosnku
szczypta oregano kilka listków bazylii
20 g oliwy z oliwek extra vergine
sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
2. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, posiekaj bazylię, zgnieć czosnek. Na patelni o nieprzywierającej powierzchni podsmaż na oliwie czosnek, dodaj pomidory, dopraw solą, gotuj przez kilka minut. Dodaj makaron ugotowany al dente i kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu.
3. Dodaj mozzarellę, śmietankę, odsączonego tuńczyka, parmezan, szczyptę oregano i bazylię. Mieszaj wszystko przez minutę, ciągle podgrzewając, aż makaron stanie się śliski od sosu. Podawaj od razu.
4. Możesz też połączyć wszystkie składniki, przełożyć do naczynia do zapiekania i podpiec przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.