Makaron z tuńczykiem i sosem norma
Składniki
na 4 porcje
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
350 g makaronu typu maccheroni
1 długi bakłażan
50 g sera typu ricotta dura (twardy do starcia)
500 g dojrzałych pomidorów
dwie gałązki świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
30 g oliwy z oliwek extra vergine
olej do smażenia
sól
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
350 g makaronu typu maccheroni
1 długi bakłażan
50 g sera typu ricotta dura (twardy do starcia)
500 g dojrzałych pomidorów
dwie gałązki świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
30 g oliwy z oliwek extra vergine
olej do smażenia
sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Ugotuj makaron w posolonej wodzie.
2. Pokrój bakłażana na okrągłe plasterki, posól, usmaż na gorącym oleju i osusz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Sparz pomidory, dzięki czemu łatwiej obierzesz je ze skórki, potem rozgnieć miąższ. Na patelni podsmaż czosnek z oliwą, dodaj pomidory, szczyptę soli, gotuj przez kilka minut, po czym wyjmij czosnek.
3. Odcedź makaron, wymieszaj go z przygotowanym sosem, dodaj poszatkowaną bazylię, odsączonego tuńczyka i wymieszaj dokładnie.
4. Na koniec dodaj smażone bakłażany i tartą ricottę. Podawaj od razu.
Sprawdzi się także w ten sposób: Podczas podsmażania czosnku możesz również dodać ostrą papryczkę.