Makaron z tuńczykiem i podsmażonymi warzywami
Składniki
na 4 porcje
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w sosie własnym (160 g)
350 g makaronu typu maccheroncini
1 marchewka
1 cukinia 1
cebula dymka
200 g pomidorków
1 ząbek czosnku
40 g oliwy z oliwek extra vergine
kilka listków natki sól
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w sosie własnym (160 g)
350 g makaronu typu maccheroncini
1 marchewka
1 cukinia 1
cebula dymka
200 g pomidorków
1 ząbek czosnku
40 g oliwy z oliwek extra vergine
kilka listków natki sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Ugotuj makaron w posolonej wodzie.
2. Posiekaj drobno dymkę, marchewkę, cukinię pokrój w drobne paski, pomidorki przekrój na pół.
3. Na sporej patelni podsmaż na oliwie czosnek, następnie dodaj dymkę, cukinię i marchewkę, podsmażaj przez kilka minut, mieszając, dopraw szczyptą soli.
4. Odsącz podsmażone warzywa, wyjmij czosnek, na patelni podsmażaj przez około 3 minuty pomidorki. Dodaj warzywa oraz ugotowany i odcedzony makaron. Danie powinno się "przegryźć" przez kilka minut. Tuż przed podaniem dołóż odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka.
5. Zdejmij z ognia, posyp rozgniecioną w palcach natką, podawaj od razu.