Makaron z tuńczykiem, cebulą i rozmarynem


Składniki
dla 4 osób
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
350 g krótkiego makaronu np. casarecce
2 czerwone cebule
2 gałązki rozmarynu
30 g oliwy
odrobina białego wina
sól, pieprz
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
350 g krótkiego makaronu np. casarecce
2 czerwone cebule
2 gałązki rozmarynu
30 g oliwy
odrobina białego wina
sól, pieprz
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody.
2. W międzyczasie pokrój cebulę w grube plastry, podsmaż ją na patelni z dodatkiem oliwy, następnie dodaj wino i poczekaj aż odparuje. Dodaj posiekany rozmaryn, sól i duś na wolnym ogniu do momentu aż cebula stanie się miękka.
3. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj odsączonego tuńczyka.
4. Odcedź makaron, dorzuć go na patelnię, posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj. Do dania możesz dodać odrobinę grubo startego parmezanu.