Makaron z tuńczykiem, bakłażanem i czerwoną cebulą


Składniki
1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
350 g makaronu rigati
2 czerwone cebule
1 bakłażan
80 g suszonych pomidorów
6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
bazylia, só,l pieprz
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Namocz suszone pomidory w ½ szklanki wody. Pokrój cebulę w piórka i zeszklij ją na patelni z 3 łyżkami oliwy i szczyptą soli. Po 2-3 minutach dorzuć pokrojonego w kostkę bakłażana i podsmaż go na dużym ogniu. Następnie dodaj odcedzonego tuńczyka i posiekaną bazylię. Zdejmuj patelnię z ognia.
2. Zmiksuj suszone pomidory z wodą, w której były zanurzone, oraz 3 łyżkami oliwy. W razie potrzeby dodaj więcej wody, aby otrzymać płynny sos.
3. W dużej ilości posolonej wody ugotuj makaron al dente. Odcedź go i połącz z sosem z bakłażana. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, w której gotował się makaron, następnie dopraw solą, pieprzem i nałóż na talerze.
4. Polej całość sosem z suszonych pomidorów i podawaj.
Zdrowa porada: Poza witaminami B1, B2 oraz C bakłażan zawiera także błonnik i sole mineralne. Jest przy tym także ubogi w kalorie. Nie bez powodu często pojawia się lekkich dietach.