Makaron pappardelle z tuńczykiem i karczochami
Składniki
dla 4 osób:
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
350 g jajecznego makaronu pappardelle
3 karczochy
1 ząbek czosnku
20 g masła
20 g oliwy z oliwek extra vergine
kilka gałązek świeżego majeranku
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
350 g jajecznego makaronu pappardelle
3 karczochy
1 ząbek czosnku
20 g masła
20 g oliwy z oliwek extra vergine
kilka gałązek świeżego majeranku
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Ugotuj makaron w dużej ilości posolonej wody.
2. Oczyść karczochy, usuwając łodygę, zewnętrzne, stwardniałe liście, a także odcinając ich górną partię. Przekrój warzywa na pół i wydrąż włoskowaty środek. Pozostałą część drobno pokrój.
3. Na patelni z oliwą i masłem zeszklij lekko zgnieciony ząbek czosnku. Gdy tylko się zarumieni, dodaj karczochy. Całość dopraw solą i kilkoma łyżkami wody. Gotuj przez 5 minut, mieszając.
4. Odcedź makaron i zalej go przygotowanym sosem.
5. Wymieszaj wszystko razem i podawaj.