Makaron pappardelle z tuńczykiem i karczochami

Składniki

dla 4 osób:
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
350 g jajecznego makaronu pappardelle
3 karczochy
1 ząbek czosnku
20 g masła
20 g oliwy z oliwek extra vergine
kilka gałązek świeżego majeranku

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Ugotuj makaron w dużej ilości posolonej wody.

    2. Oczyść karczochy, usuwając łodygę, zewnętrzne, stwardniałe liście, a także odcinając ich górną partię. Przekrój warzywa na pół i wydrąż włoskowaty środek. Pozostałą część drobno pokrój.

    3. Na patelni z oliwą i masłem zeszklij lekko zgnieciony ząbek czosnku. Gdy tylko się zarumieni, dodaj karczochy. Całość dopraw solą i kilkoma łyżkami wody. Gotuj przez 5 minut, mieszając.

    4. Odcedź makaron i zalej go przygotowanym sosem.

    5. Wymieszaj wszystko razem i podawaj.

Najpopularniejsze przepisy