Makaron paccheri z tuńczykiem i dymką
Składniki
dla 4 osób
2 opakowania tuńczyka Rio Mare z papryczką chili
350 g makaronu paccheri
4 cebule dymki
kawałek czerstwego chleba wiejskiego
kilka gałązek tymianku
50 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
300 g pomidorów cherry
sól
2 opakowania tuńczyka Rio Mare z papryczką chili
350 g makaronu paccheri
4 cebule dymki
kawałek czerstwego chleba wiejskiego
kilka gałązek tymianku
50 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
300 g pomidorów cherry
sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Cienko pokrój cebulę, posiekaj i podsmaż na nieprzywierającej patelni z 30 g oliwy i odrobiną soli. Dodaj trochę wody i duś przez 10 minut na małym ogniu. Zdejmij patelnię z ognia. Pokrój pomidorki na pół, dodaj do cebuli i podgotuj przez kilka minut.
2. Doprowadź wodę do wrzenia i ugotuj paccheri zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. W czasie, gdy makaron się gotuje, podziel chleb w blenderze na dość duże okruchy. Następnie podpiecz na patelni z tymiankiem i pozostałą oliwą.
4. Odcedź makaron, dodaj dymkę i pomidory koktajlowe i tuńczyka. Wymieszaj wszystko i posypać na wierzchu grzankami i tymiankiem.