Makaron paccheri z tuńczykiem i dymką

Składniki

dla 4 osób
2 opakowania tuńczyka Rio Mare z papryczką chili
350 g makaronu paccheri
4 cebule dymki
kawałek czerstwego chleba wiejskiego
kilka gałązek tymianku
50 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
300 g pomidorów cherry
sól

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek z papryczką chili

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Cienko pokrój cebulę, posiekaj i podsmaż na nieprzywierającej patelni z 30 g oliwy i odrobiną soli. Dodaj trochę wody i duś przez 10 minut na małym ogniu. Zdejmij patelnię z ognia. Pokrój pomidorki na pół, dodaj do cebuli i podgotuj przez kilka minut.

    2. Doprowadź wodę do wrzenia i ugotuj paccheri zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    3. W czasie, gdy makaron się gotuje, podziel chleb w blenderze na dość duże okruchy. Następnie podpiecz na patelni z tymiankiem i pozostałą oliwą.

    4. Odcedź makaron, dodaj dymkę i pomidory koktajlowe i tuńczyka. Wymieszaj wszystko i posypać na wierzchu grzankami i tymiankiem.

Najpopularniejsze przepisy