Makaron na zimno z tuńczykiem, kaparami i pomidorami
Składniki
dla 4 osób:
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
24 kawałki dużego makaronu typu paccheri lub cannelloni
40 g suszonych pomidorów
20 g solonych kaparów
200 g pomidorów daktylowych
5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
bazylia
sól, pieprz
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
24 kawałki dużego makaronu typu paccheri lub cannelloni
40 g suszonych pomidorów
20 g solonych kaparów
200 g pomidorów daktylowych
5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
bazylia
sól, pieprz
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Ugotuj makaron w dużej ilości posolonej wody. Odcedź go i zahartuj pod strumieniem zimnej wody, a następnie odstaw na bok.
2. Opłucz pomidory oraz bazylię i umieść je w wąskim i wysokim naczyniu. Polej strużką oliwy, a następnie zmiksuj blenderem do otrzymania kremowego sosu. Przepuść sos przez grube sito.
3. Odcedź i rozdrobnij tuńczyka. Połącz go z grubo posiekanymi suszonymi pomidorami i odsączonymi kaparami.
4. Wypełnij makaron otrzymanym farszem, ułóż go na talerzu i zalej cienką warstwą sosu pomidorowego.
5. Udekoruj dla smaku listkami bazylii lub świeżym koperkiem i podawaj.