Linguine z ragout z tuńczyka
Składniki
Na 4 porcje
350 g makaronu linguine
1 opakowanie 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
1 marchewka
1 seler
pół cebuli
200 g groszku cukrowego (może być mrożony)
1 dojrzały pomidor
30 g oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
gałązka pietruszki
sól
350 g makaronu linguine
1 opakowanie 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
1 marchewka
1 seler
pół cebuli
200 g groszku cukrowego (może być mrożony)
1 dojrzały pomidor
30 g oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
gałązka pietruszki
sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Ugotuj makaron w obficie posolonej wodzie.
2. Umyj warzywa i obierz. Pokrój marchewkę i pomidora w kostkę, pokrój seler, posiekaj cebulę i natkę pietruszki.
3. Podsmaż warzywa na oliwie na złotobrązowo (z wyjątkiem pietruszki i pomidora) , dodaj ziarna groszku i gotuj przez ok. 10 minut. Dopraw solą, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, odsączonego tuńczyka i natkę pietruszki. Zdejmij z ognia po około minucie.
4. Odcedź makaron, dodaj przygotowany sos i natychmiast podawaj.