Lasagne z tuńczykiem i ricottą
Składniki
dla 4 osób
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
200 g makaronu do lasagne
4 cukinie
4 dojrzałe pomidory
½ cytryny
300 g twarogu typu ricotta
50 g tartego parmezanu
beszamel
listki bazylii
30 g oliwy z oliwek
sól
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
200 g makaronu do lasagne
4 cukinie
4 dojrzałe pomidory
½ cytryny
300 g twarogu typu ricotta
50 g tartego parmezanu
beszamel
listki bazylii
30 g oliwy z oliwek
sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Pokrój drobno cukinie i cebulę, podsmaż je na oliwie z odrobiną soli, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez jakiś czas.
2. Pomidory pokrój na kawałki, wymieszaj ricottę i cukinie, parmezan rozpuść w beszamelu.
3. W żaroodpornym naczyniu ułóż pierwszą warstwę makaronu, polej beszamelem, na to połóż: mieszankę cukinii i ricotty, kilka plasterków pomidora i odsączonego tuńczyka, dopraw bazylią. Na górze połóż kolejną warstwę makaronu.
4. Układaj kolejne warstwy, aż do zużycia składników. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 30 min.
5. Odstaw na chwilę do lekkiego ostygnięcia i podawaj.