Kulki ryżowe arancini nadziewane tuńczykiem i mozzarellą
Składniki
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek o wadze 160 g
300 g ryżu
1 cebula
1 litr bulionu
40 g oliwy z oliwek
200 g mozzarelli
2 jajka
150 g pulpy pomidorowej
szczypta oregano
olej do smażenia
2 jajka mąka
bułka tarta
sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Drobno posiekaj cebulę, podsmaż ją na oliwie z oliwek, dodając 100 g pulpy pomidorowej i szczyptę oregano. Dodaj ryż, po chwili zacznij stopniowo dodawać wywar i gotuj do momentu uzyskania dosyć gęstej konsystencji. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj całe jajko, wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.
2. Odsącz tuńczyka, przełóż go do miseczki, dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i resztę pulpy pomidorowej.
3. Do zagłębienia dłoni nałóż czubatą łyżkę ostudzonego ryżu, zrób w nim wgłębienie i nałóż do środka farsz. Uformuj kulę w taki sposób, by ryż otoczył farsz, a ten pozostał w środku. Powtarzaj tę czynność aż do wykorzystania wszystkich składników. Do miseczki wbij jajko, dodaj odrobinę soli.
4. Obtocz arancini kolejno w mące, roztrzepanym jajku, tartej bułce i znów w jajku i w bułce, po czym usmaż je w głębokim oleju aż do uzyskania chrupiących, złocistych kul. Kule odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj na zimno.