Knedle faszerowane tuńczykiem i sosem z dyni

Składniki

1 x 160 g tuńczyka RIO MARE w oliwe z oliwek
300 g białego miękkiego chleba
1 cebula
80 g mąki
3 jajka
40 g tartego żółtego sera
200 ml mleka
250 g pulpy z dyni
300 g wywaru warzywnego
Pęczek pietruszki
Szczypiorek
40 g masła
Sól

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni z odrobiną masła na średnim ogniu do momentu, aż się zarumieni. Następnie przekładamy połowę do dużej miski.

    2. Na patelnię z pozostałą cebulą dodajemy pulpę z dyni pokrojoną w kostkę i wlewamy wywar warzywny. Całość gotujemy przez ok 25 min.

    3. Chleb kroimy w małą kostkę i dodajemy do miski z podsmażoną cebulą, roztrzepanymi jajkami, mlekiem, mąką, posiekaną pietruszką, szczyptą soli i dokładnie mieszamy rękami do otrzymania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do odpoczęcia.

    4. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.

    5. Tuńczyka odcedzamy i rozdrabniamy za pomocą widelca. Mieszamy go z tartym serem.

    6. Z ciasta na bazie chleba formujemy małe kuleczki wielkości orzecha. W środku robimy wgłębienie i wkładamy odrobinę rozdrobnionego tuńczyka i zamykamy kulkę odrobiną ciasta.

    7. Knedle gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min. W międzyczasie blendujemy dynię i wykładamy ją na talerze, a na wierzch układamy knedle. Całość oprószamy posiekanym szczypiorkiem i odrobiną tartego sera.

Najpopularniejsze przepisy