Klasyczna sałatka z tuńczykiem, czerwoną cebulą i jajkiem na twardo


Składniki
na cztery porcje:
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
4 jajka
1 nieduży biały seler
1 czerwona cebula kilka podłużnych kaparów w zalewie
20 g oliwy z oliwek extra vergine
sól
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
4 jajka
1 nieduży biały seler
1 czerwona cebula kilka podłużnych kaparów w zalewie
20 g oliwy z oliwek extra vergine
sól
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Poszatkuj drobno cebulę i odstaw ją w osolonej wodzie, by stała się bardziej lekkostrawna. Ugotuj jajka na twardo: włóż je do zimnej wody, zaczekaj aż ta zacznie wrzeć i gotuj przez 10 minut.
2. Pokrój selera w cienki plastry, dodaj kapary, oliwę, szczyptę soli, dodaj odsączoną cebulę, jajka na twardo pokrojone w ósemki oraz odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka.
3. Delikatnie wszystko wymieszaj, obficie posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj.