Kasza orkiszowa z tuńczykiem w oliwie z oliwek
Składniki
dla 4 osób
2 puszki 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
200 g kaszy orkiszowej
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 biała cebula
1 marchewka
1 nać selera
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 opakowanie szafranu
bazylia, sól
2 puszki 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
200 g kaszy orkiszowej
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 biała cebula
1 marchewka
1 nać selera
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 opakowanie szafranu
bazylia, sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Zagotuj dużą ilość posolonej wody i dodaj paczkę szafranu. Opłucz kaszę orkiszową pod bieżącą wodą i wsyp ją do wrzącej wody. Gotuj przez ok. 25–30 minut.
2. Pokrój w kostkę warzywa, a cebulę w piórka. Podgrzej olej na dużej patelni, dodaj cebulę, paprykę, marchewkę i seler. Dopraw solą i gotuj przez kilka minut na dużym ogniu. Dodaj cukinię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
3. Połącz warzywa z odcedzoną kaszą orkiszową, tuńczykiem oraz pokrojonymi liśćmi bazylii. Wymieszaj wszystko razem szpatułką, aby dobrze połączyć smaki, a następnie podawaj.