Karmelizowana cebula faszerowana Insalatissime Rio Mare


Składniki
dla 4 osób
2 opakowania Insalatissime Rio Mare z fasolą i tuńczykiem
4 duże cebule
1 pęczek świeżych ziół (tymianek, oregano, rozmaryn)
mielona ostra papryczka peperonicino
ocet balsamiczny
sól morska, czarny pieprz
oliwa z oliwek extra vergine
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
2 opakowania Insalatissime Rio Mare z fasolą i tuńczykiem
4 duże cebule
1 pęczek świeżych ziół (tymianek, oregano, rozmaryn)
mielona ostra papryczka peperonicino
ocet balsamiczny
sól morska, czarny pieprz
oliwa z oliwek extra vergine
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Cebule obierz z zewnętrznej warstwy, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek. Przypraw oliwą, papryką, solą i miodem i piecz we wcześniej nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 20 minut.
2. Po tym czasie wyjmij naczynie, pozostaw do ostygnięcia i wydrąż cebule.
3. Posiekaj świeże zioła i odrobinę miąższu wydrążonego z cebuli, dodaj Insalatissime z tuńczykiem i fasolą i wymieszaj. Nadziej upieczone cebule powstałym farszem.
4. Podawaj karmelizowaną cebulę razem z sałatą z ziołami. Kilka kropli octu balsamicznego idealnie dopełni smak dania.