Kanapka z hummusem i tuńczykiem
Składniki
Hummus:
puszka ciecierzycy lub 1 duża szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki ciepłej wody
duża szczypta kuminu
ząbek czosnku
sól, pieprz
+ grzanki z chleba
2 puszki tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
natka pietruszki
puszka ciecierzycy lub 1 duża szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki ciepłej wody
duża szczypta kuminu
ząbek czosnku
sól, pieprz
+ grzanki z chleba
2 puszki tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
natka pietruszki
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Ciecierzycę odsącz z zalewy (jeśli korzystasz z tej w puszce). Czosnek obierz.
2. W misie robota kuchennego lub w wysokim naczyniu (jeśli używasz blendera) umieść wszystkie składniki z wyjątkiem pietruszki.
3. Miksuj kilka minut, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
4. Jeśli hummus będzie za gęsty, możesz dodać więcej wody.
5. Gotowym humusem smaruj grzanki, na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka, całość posyp natką pietruszki.