Fusilli z tuńczykiem, brokułami i serem provolone
Składniki
Na 4 porcje
2 x 80g opakowań tuńczyka Rio Mare z papryczką chili
350 g makaronu fusilli
500 g brokułów
1 cebula
1 ząbek czosnku
30 g pestek czarnych oliwek
20 g orzeszków piniowych
20 g rodzynek
40 g dojrzałego sera provolone
40 g oliwy z oliwek extra virgin
sól dla smaku
2 x 80g opakowań tuńczyka Rio Mare z papryczką chili
350 g makaronu fusilli
500 g brokułów
1 cebula
1 ząbek czosnku
30 g pestek czarnych oliwek
20 g orzeszków piniowych
20 g rodzynek
40 g dojrzałego sera provolone
40 g oliwy z oliwek extra virgin
sól dla smaku
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Zagotuj duży garnek Z wodą i dodaj sól. Namocz rodzynki w letniej wodzie, aby zmiękły.
2. Podziel brokuły na różyczki i pokrój łodyżki w kostki. Dodaj brokuły do wrzącej wody i gotuj ok. 10 minut. Odcedź łyżką cedzakową i odstaw na bok. Ugotuj makaron w wodzie do gotowania brokułów.
3. Gdy makaron się gotuje, podsmaż drobno pokrojony ząbek czosnku na dużej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę, oliwki, orzeszki piniowe i rodzynki. Podsmaż przez kilka minut, dodaj brokuły i gotuj na dużym ogniu przez kilka minut, aż wszystkie smaki zostaną wchłonięte.
4. Dodaj ugotowany, odsączony makaron. Zetrzyj ser provolone na tarce z dużymi oczkami i posyp makaron. Wymieszaj całość i podawaj.