Frittata ze spaghetti z tuńczykiem
Składniki
dla 4 osób:
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
350 g makaronu typu spaghetti
40 g oliwy z oliwek extra vergine
50 g czarnych oliwek bez pestek
30 g orzeszków piniowych
20 g kaparów
pęczek natki
2 ząbki czosnki
suszona papryczka
sól
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
350 g makaronu typu spaghetti
40 g oliwy z oliwek extra vergine
50 g czarnych oliwek bez pestek
30 g orzeszków piniowych
20 g kaparów
pęczek natki
2 ząbki czosnki
suszona papryczka
sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Makaron spaghetti ugotuj w osolonej wodzie tak, by był jeszcze lekko twardy, czyli al dente. Na oliwie zrumień czosnek i papryczkę, wyjmij je z patelni, gdy nabiorą koloru. Do patelni dorzuć orzeszki piniowe, posiekaną natkę pietruszki i oliwki. Podsmażaj przez minutę, zdejmij z ognia i połączy wszystko z odsączonym tuńczykiem.
2. Wymieszaj makaron z powstałym sosem.
3. Rozgrzej patelnię, wyłóż na nią makaron i smaż przez 8 min z każdej strony tak, by powstała złocista, zwarta masa. Podawaj ciepłą, pokrojoną na porcje.