Focaccia z tuńczykiem, pomidorkami i serem Stracciatella


Składniki
500 g gotowego ciasta na foccacię
1 x 160 gTuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
200 g pomidorków
400 g sera stracciatella
2 łyżki orzeszków pinii
pęczek pietruszki
oliwa z oliwek extra vergine
sól i pieprz
1 x 160 gTuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
200 g pomidorków
400 g sera stracciatella
2 łyżki orzeszków pinii
pęczek pietruszki
oliwa z oliwek extra vergine
sól i pieprz
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1.Piekarnik rozgrzewamy do 210 st C; ser kroimy w małe kawałki.
2. Blaszkę na focaccię natłuszczamy i rozprowadzamy ciasto delikatnie rozciągając je za pomocą palców. Nakłuwamy widelcem i dodajemy kilka kropel oliwy.
3. Focaccię pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 min lub do momentu, aż będzie dobrze wypieczona. Na patelni podprażamy orzeszki pinii.
4. Pomidorki kroimy w ćwiartki, doprawiamy oliwą, solą i dużą ilością pieprzu. Łączymy z podprażonymi orzeszkami pinii i posiekaną pietruszką.
5. Focaccię wyjmujemy z piekarnika. Na wierzchu rozprowadzamy tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek i dodajemy pomidorki z pietruszką.