Domowy pasztet z tuńczykiem
Składniki
Na 4 porcje
2 x 60 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
100 g ricotty
100 g masła
1 łyżka kaparów
4 filety sardeli w oleju lub 1 łyżka pasty z anchois
Do serwowania:
chleb razowy
1 cytryna bio
1 gałązka natki pietruszki
1/2 ząbka czosnku
2 x 60 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
100 g ricotty
100 g masła
1 łyżka kaparów
4 filety sardeli w oleju lub 1 łyżka pasty z anchois
Do serwowania:
chleb razowy
1 cytryna bio
1 gałązka natki pietruszki
1/2 ząbka czosnku
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Dokładnie odsącz tuńczyka i umieść w misce z ricottą, masłem pokrojonym w kostkę, filetami z anchois i kaparami. Dobrze wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
2. Umieść mieszaninę w formie do terriny (lub pasztetu) i przechowuj w lodówce przez ok. 1 godzinę przed podaniem.
3. Posiekaj czosnek, natkę pietruszki i drobno startą skórkę z cytryny. Pokrój i lekko opiecz chleb. Posmaruj chleb pasztetem, udekoruj posiekanym czosnkiem, skórką z cytryny i natką pietruszki.