Dip z tuńczyka z surowymi warzywami


Składniki
na 4 porcje
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
2 żółtka
4 filety z anchois
łyżka dobrze odsączonych kaparów
280 g oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
1 koper włoski
1 żółta papryka
2 marchewki
2 łodygi selera
kilka pomidorów daktylowych
sól, czarny pieprz
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
2 żółtka
4 filety z anchois
łyżka dobrze odsączonych kaparów
280 g oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
1 koper włoski
1 żółta papryka
2 marchewki
2 łodygi selera
kilka pomidorów daktylowych
sól, czarny pieprz
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Umieść żółtka, odrobinę soli i pieprzu i kilka kropel soku z cytryny w misce lub blenderze. Miksuj dodając olej cienką strużką, kiedy sos zacznie gęstnieć, dodaj cytrynę. Jeśli nie masz czasu, możesz użyć gotowego majonezu. Gdy majonez jest gotowy, wymieszaj z nim tuńczyka, anchois, kapary i miksuj do uzyskania gładkiego sosu.
2. Umyj i pokrój warzywa, podawaj je z dipem tuńczykowym.