Cukinie nadziewane tuńczykiem

Składniki

Składniki na 4 porcje:
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare z ostrą papryczką chili
6 średnich cukinii o podobnym kształcie
1 średnia żółta cebula
50 g startego Parmigiano Reggiano
mały pęczek pietruszki i majeranku
40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól do smaku

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek z papryczką chili

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Cukinię gotuj w całości w osolonej wodzie, licząc około 12 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Usuń końce i przetnij na pół wzdłuż. Wyjmij miąższ i nasiona łyżeczką. Zetrzyj na tarce.

    2. Podsmaż lekko posiekaną cebulę na małej patelni z oliwą z oliwek na złoty kolor. Dodaj miąższ cukinii, pozostaw na kilka minut do wchłonięcia smaków, a następnie zdejmij z ognia. Delikatnie rozgnieć miąższ widelcem, dodaj odsączonego tuńczyka, natkę pietruszki i starty Parmigiano Reggiano. Dokładnie wymieszaj.

    3. Cukinie faszeruj przygotowaną mieszanką i zapiekaj w piekarniku pod grillem przez ok. 10 minut.

Najpopularniejsze przepisy