Croque Madame z tuńczykiem


Składniki
dla 2 osób
4 kromki chleba
120 g tuńczyka RIO MARE
70 g tartego żółtego sera
2 jajka
beszamel:
niepełna łyżka masła
niepełna łyżka mąki
180 ml mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
4 kromki chleba
120 g tuńczyka RIO MARE
70 g tartego żółtego sera
2 jajka
beszamel:
niepełna łyżka masła
niepełna łyżka mąki
180 ml mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Aby przygotować beszamel w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj rózgą, następnie cienkim strumieniem wlewaj zimne mleko, cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki. Gdy sos zgęstnieje i się zagotuje dopraw go solą, pieprzem i gałką.
2. Na dwóch kromkach rozłóż tuńczyka i ser, przykryj je kolejnymi dwoma kromkami, polej beszamelem i zapiekaj aż sos się przyrumieni a ser rozpuści.
3. Kanapkę podawaj z jajkiem sadzonym.