Croissanty z tuńczykiem i szparagami

Składniki

dla 4 osób:
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
100 g szparagów
kilka łodyżek szczypiorku
sól morska, pieprz czarny
ziarna sezamu
rozmącone jajko do posmarowania

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Rozwiń ciasto francuskie, potnij je na trójkąty (powinno wyjść około 12 porcji). Zrób delikatne pionowe nacięcie u podstawy każdego trójkąta, co pomoże uformować ciasto podczas zawijania croissantów.

    2. Ugotuj w osolonej wodzie szparagi. Odcedź je, pokrój w plastry i odstaw do ostygnięcia.

    3. Odsącz tuńczyka, wymieszaj go ze szparagami i posiekanym szczypiorkiem. Przypraw szczyptą pieprzu.

    4. Łyżeczką wykładaj farsz na podstawę każdego trójkąta. Zawijaj croissanty, zaczynając zawsze od podstawy i kończąc na czubku. Zagnij dwa końce do środka, nadając ciastu klasyczny kształt rożka. Posmaruj na górze jajkiem, posyp ziarnami sezamu i wyłóż na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia.

    5. Piecz w rozgrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze około 180°C przez 8 minut, aż się zarumienią i urosną.

    6. Podawaj po kilka gorących croissantów na osobę. Serwuj z gotowanymi szparagami i pachnącymi ziołami.

Najpopularniejsze przepisy