Croissanty z tuńczykiem i szparagami
Składniki
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
100 g szparagów
kilka łodyżek szczypiorku
sól morska, pieprz czarny
ziarna sezamu
rozmącone jajko do posmarowania
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Rozwiń ciasto francuskie, potnij je na trójkąty (powinno wyjść około 12 porcji). Zrób delikatne pionowe nacięcie u podstawy każdego trójkąta, co pomoże uformować ciasto podczas zawijania croissantów.
2. Ugotuj w osolonej wodzie szparagi. Odcedź je, pokrój w plastry i odstaw do ostygnięcia.
3. Odsącz tuńczyka, wymieszaj go ze szparagami i posiekanym szczypiorkiem. Przypraw szczyptą pieprzu.
4. Łyżeczką wykładaj farsz na podstawę każdego trójkąta. Zawijaj croissanty, zaczynając zawsze od podstawy i kończąc na czubku. Zagnij dwa końce do środka, nadając ciastu klasyczny kształt rożka. Posmaruj na górze jajkiem, posyp ziarnami sezamu i wyłóż na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia.
5. Piecz w rozgrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze około 180°C przez 8 minut, aż się zarumienią i urosną.
6. Podawaj po kilka gorących croissantów na osobę. Serwuj z gotowanymi szparagami i pachnącymi ziołami.