Conchiglioni czyli muszle faszerowane tuńczykiem na kremie z groszku
Składniki
Na 4 porcje:
300 g ugotowanych muszli makaronowych
100 g mozzarelli
100 g pomidorków cherry
2 ugotowane jajka
100 g kolorowych słodkich papryk
6 listków świeżej bazylii
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
20 g Oliwy extra vergine
200 g świeżego groszku
Ząbek czosnku
Sól i pieprz do smaku
300 g ugotowanych muszli makaronowych
100 g mozzarelli
100 g pomidorków cherry
2 ugotowane jajka
100 g kolorowych słodkich papryk
6 listków świeżej bazylii
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
20 g Oliwy extra vergine
200 g świeżego groszku
Ząbek czosnku
Sól i pieprz do smaku
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Groszek wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 5 minut. Pozostaw pół szklanki wody z gotowania. Odcedź i przełóż do kielicha blendera. Dodaj sól, pieprz, czosnek oraz oliwę. Blenduj do uzyskania jednolitego kremu, dodaj wodę gdy krem jest za gęsty.
2. Mozzarellę, pomidorki, jajka oraz paprykę pokrój w kostkę, wrzuć do miski. Dopraw solą, pieprzem oraz porwanymi listkami bazylii. Dodaj delikatnie odsączonego tuńczyka Rio Mare i wymieszaj.
3. Wypełnij muszle.
4. Krem z groszku wyłóż na talerz i ułóż na nim muszle skropione oliwą.