Carpaccio z buraków z tuńczykiem, jogurtem i prażonymi orzechami


Składniki
Składniki na 4 porcje
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare z cytryną i pieprzem
150 g jogurtu greckiego
50 ml mleka
40 g obranych, łuskanych orzechów laskowych
20 g oliwy extra vergine
kilka gałązek szczypiorku
sól dla smaku
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare z cytryną i pieprzem
150 g jogurtu greckiego
50 ml mleka
40 g obranych, łuskanych orzechów laskowych
20 g oliwy extra vergine
kilka gałązek szczypiorku
sól dla smaku
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Buraki obierz i drobno pokrój. Grubo posiekaj orzechy laskowe i podpraż na złoty kolor na nieprzywierającej patelni niewielką ilością oliwy. Jogurt dopraw szczyptą soli i dodaj mleko, aby jogurt stał się kremowy.
2. Ułóż plastry buraków na 4 pojedynczych talerzach i polej sosem jogurtowym.
3. Na wierzchu dodaj płatki tuńczyka i skrop odrobiną sosu.
4. Posyp prażonymi orzechami laskowymi i udekoruj każde danie posiekanym szczypiorkiem.