Burger z tuńczykiem
Składniki
Na 4 porcje
2 x w 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
6 kromek chleba tostowego
1 jajko
2 łyżeczki musztardy rustykalnej
gałązka pietruszki
dymka
2 łyżki majonezu
mżawka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
4 miękkie bułki do burgerów
1 dojrzały pomidor
garść kiełków lub miksu sałat
2 x w 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
6 kromek chleba tostowego
1 jajko
2 łyżeczki musztardy rustykalnej
gałązka pietruszki
dymka
2 łyżki majonezu
mżawka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
4 miękkie bułki do burgerów
1 dojrzały pomidor
garść kiełków lub miksu sałat
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Odkrój skórki z chleba tostowego i zmiel w robocie kuchennym, aby uzyskać miękką bułkę tartą. Umieść bułkę tartą w misce, dodaj odsączonego tuńczyka, drobno posiekaną cebulkę i natkę pietruszki, majonez, musztardę i jajko. Wszystkie składniki wymieszaj.
2. Uformuj burgery. Rozgrzej mocno lekko natłuszczoną oliwą nieprzywierającą patelnię. Następnie połóż na niej burgery. Smaż po obu stronach, obracając je szpatułką, aby dobrze się usmażyły. Burgery są gotowe, gdy będą mieć złoty kolor.
3. Podawaj od razu najlepiej z domowymi frytkami z ziemniaków.