Bliny z tuńczykiem i jogurtem greckim

Składniki

Na 4 porcje:
100 g mąki pszennej
100 g mąki gryczanej
250 ml mleka
15 g świeżych drożdży
25 g masła
10 g cukru
2 duże jajka
Sól i pieprz do smaku
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
100 g jogurtu greckiego
Gałązka świeżego koperku
Olej do smażenia

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. W średniej misce utrzyj drożdże z łyżeczką cukru, szklanką ciepłego mleka oraz 5 łyżkami mąki pszennej aż wszystkie składniki się połączą. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

    2. Dodaj przestudzone roztopione masło, żółtka, mąkę gryczaną oraz pozostałe mleko i mąkę pszenną, wymieszaj dokładnie i pozostaw do wyrośnięcia.

    3. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do wyrośniętego ciasta, delikatnie mieszając. Rozgrzej olej na patelni i wykładaj po 2 łyżki ciasta. Smaż z obydwu stron do uzyskania złoto brązowego koloru.

    4. Na gotowe bliny wyłóż łyżkę jogurtu greckiego, płatki tuńczyka oraz posiekany koper, dopraw solą i pieprzem.

Najpopularniejsze przepisy