Biszkoptowy omlet faszerowany tuńczykiem
Składniki
6 jajek
4 łyżeczki masła
6 łyżek maki pszennej
8 łyżek mleka
2 pieczarki
4 pomidorki cherry
Pęczek szczypiorku
200 g świeżego szpinaku
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
2 rzodkiewki
1 mozzarella
Sól i pieprz do smaku
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do średniej miski i wymieszaj z mlekiem, dodaj przesianą mąkę i wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodaj do ciasta. Wymieszaj i odstaw.
2. Pieczarki pokrój w plasterki, usmaż na złoto z dodatkiem oliwy, soli oraz pieprzu. Mozzarellę, pomidorki oraz rzodkiewki pokrój w plastry. Szczypiorek posiekaj.
3. Na patelni o średnicy 20 cm rozpuść łyżeczkę masła wylej 1/4 masy, przykryj pokrywką i smaż 3-4 minuty na niskim ogniu do zarumienienia. Zdejmij omlet i usmaż pozostałe 3 porcje.
4. Skomponuj omlet układając na połowie plastry mozzarelli, liście szpinaku, warzywa. Dodaj delikatnie odsączone płatki tuńczyka Rio Mare i posyp szczypiorkiem. Złóż na pół, oprósz solą i pieprzem.