Sałatka z tuńczykiem, kaszą jęczmienną i warzywami – przepis Cristina Catese
Składniki
na 4 porcje
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w sosie własnym
100 g kaszy jęczmiennej
2 laski selera naciowego
240 g cieciorki z puszki odsączonej z zalewy
garść czarnych oliwek bez pestek
garść pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
pęczek bazylii
sok i skórka z 1 cytryny
3 cm obranego korzenia imbiru
120 ml oliwy z oliwek extra vergine
sól i pieprz
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w sosie własnym
100 g kaszy jęczmiennej
2 laski selera naciowego
240 g cieciorki z puszki odsączonej z zalewy
garść czarnych oliwek bez pestek
garść pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
pęczek bazylii
sok i skórka z 1 cytryny
3 cm obranego korzenia imbiru
120 ml oliwy z oliwek extra vergine
sól i pieprz
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Zaczynamy od citornette, czyli cytrynowego dressingu do sałatek. Oliwę mieszamy z posiekana bazylią, solą, pieprzem, startym imbirem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy dokładnie (najłatwiej zrobić to w słoiku).
2. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
3. Seler naciowy obieramy i kroimy w drobne plasterki. Pomidorki kroimy na pół. W dużej misce delikatnie mieszamy kaszę z pozostałymi składnikami (poza tuńczykiem) z dressingiem.
4. Sałatkę rozkładamy na 4 równe porcje, na wierzchu układamy kawałki tuńczyka i posypujemy skórką z cytryny.