Chrupiące faszerowane karczochy
Składniki
5 karczochów
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 160 g
1 garść opłukanych z soli kaparów
1 kromka czerstwego chleba
1 pęczek świeżej pietruszki
1 ząbek czosnku
2 cytryny
oliwa z oliwek extra vergine
sól morska
czarny pieprz
olej arachidowy do smażenia
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Oczyść karczochy, pozbawiając je twardych, zewnętrznych liści. Dokładnie odetnij nożem pozostałości po liściach do uzyskania gładkiej powierzchni. Przetnij każdy karczoch wzdłuż na połowę i za pomocą łyżeczki pozbądź się wewnętrznej, ostro zakończonej części. Oczyszczone karczochy włóż do miski wypełnionej wodą z sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
2. W międzyczasie przygotuj farsz: zmiksuj w blenderze pół ząbka czosnku, listki pietruszki i chleb. Dodaj tuńczyka, posiekane kapary i znów zmiksuj.
3. Weź cztery karczochy, dobrze je osusz, przypraw odrobiną soli i pieprzu i wypełnij przygotowanym farszem. Zmiksuj w blenderze łodygi pietruszki z drugą połową ząbka czosnku i kilkoma łyżkami oliwy do uzyskania zielonego sosu.
4. Wlej sos do dużego garnka, na wierzchu ułóż karczochy farszem do góry i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut, aż karczochy staną się miękkie. 5. W międzyczasie osusz pozostały karczoch, pokrój go w cieniutkie paseczki i podsmaż na oleju arachidowym do uzyskania złocistego koloru. Odsącz na ręczniku papierowym i przypraw szczyptą soli.
6. Nałóż na każdy talerz trochę sosu. Po bokach talerza ułóż dwie połówki karczocha, a pośrodku cienkie, podsmażone paseczki karczocha.