Rustici z ciasta francuskiego z tuńczykiem i szpinakiem
Składniki
Na 4 porcje
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
500 g świeżego szpinaku
1 żółta cebula
2 ząbki czosnku
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
1 papryczka chili
1 jajko
Oliwa extra vergine
Sól do smaku
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
500 g świeżego szpinaku
1 żółta cebula
2 ząbki czosnku
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
1 papryczka chili
1 jajko
Oliwa extra vergine
Sól do smaku
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Na średnią patelnie dodaj 5 łyżek oliwy, posiekany czosnek, cebule oraz papryczkę chili. Smaż do zarumienienia. Dodaj świeży szpinak oraz sól. Smaż aż szpinak straci objętość i zmięknie.
2. Rozłóż ciasto francuskie i podziel na 8 równych części. 4 kawałki natnij nożem. Na pozostałych 4 kawałkach rozłóż przestudzony szpinak, pozostawiając wolne brzegi ciasta. Na szpinak dodaj delikatnie odsączone płatki tuńczyka Rio Mare.
3. Na wierzch nałóż kawałki ciasta z nacięciami a brzegi zamknij za pomocą widelca, delikatnie uciskając.
4. Posmaruj każde rustici rozkłóconym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 C na 15-20 minut do uzyskania złoto brązowego koloru.
5. Serwuj przestudzone.