Rustici z ciasta francuskiego z tuńczykiem i szpinakiem

Składniki

Na 4 porcje
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
500 g świeżego szpinaku
1 żółta cebula
2 ząbki czosnku
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
1 papryczka chili
1 jajko
Oliwa extra vergine
Sól do smaku

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1.     Na średnią patelnie dodaj 5 łyżek oliwy, posiekany czosnek, cebule oraz papryczkę chili. Smaż do zarumienienia. Dodaj świeży szpinak oraz sól. Smaż aż szpinak straci objętość i zmięknie.

    2.     Rozłóż ciasto francuskie i podziel na 8 równych części. 4 kawałki natnij nożem. Na pozostałych 4 kawałkach rozłóż przestudzony szpinak, pozostawiając wolne brzegi ciasta. Na szpinak dodaj delikatnie odsączone płatki tuńczyka Rio Mare.

    3.     Na wierzch nałóż kawałki ciasta z nacięciami a brzegi zamknij za pomocą widelca, delikatnie uciskając.

    4.     Posmaruj każde rustici rozkłóconym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 C na 15-20 minut do uzyskania złoto brązowego koloru.

    5.     Serwuj przestudzone.

Najpopularniejsze przepisy