Rozgrzewający bulion z tuńczykiem
Składniki
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
1 marchewka
½ puszki kukurydzy
3 kawałki selera naciowego
2 garści szpinaku
Łyżeczka czarnego sezamu
Świeża kolendra
1 papryczka chili
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu rybnego
1 ząbek czosnku
½ małe cebuli
2 cm świeżego imbiru
700 ml wody
1 marchewka
½ puszki kukurydzy
3 kawałki selera naciowego
2 garści szpinaku
Łyżeczka czarnego sezamu
Świeża kolendra
1 papryczka chili
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu rybnego
1 ząbek czosnku
½ małe cebuli
2 cm świeżego imbiru
700 ml wody
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Seler obierz i pokrój, szpinak opłucz, a kukurydzę odsącz.
2. Cebulę, czosnek, imbir i chili drobno posiekaj. Podsmaż na oliwie.Dodaj marchewkę, szpinak, seler, sos sojowy i sos rybny. Zalej wodą i zagotuj. Dodaj kukurydze i dopraw do smaku.
3. Rozlej do miseczek, nałóż do każdej kilka kawałków tuńczyka, posyp sezamem i kolendrą.