Sałatka z tuńczykiem, ciecierzycą, awokado i pomarańczą

Składniki

na 4 porcje
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
300 g ugotowanej ciecierzycy
1 dojrzałe awokado
1 pomarańcza
100 g świeżego szpinaku
40 g oliwy extra vergine
20 g orzeszków piniowych
sól do smaku

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Upraż orzeszki pinii na dużym ogniu na nieprzywierającej patelni przez kilka minut, aż się zarumienią.

    2. Pomarańcze obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na kawałki. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i skórkę. Pokrój na kawałki.

    3. Do miski włóż ciecierzycę, awokado, kawałki pomarańczy i szpinak. Dodaj oliwę z oliwek i szczyptę soli. Wymieszaj sałatkę i ułóż na czterech talerzach.

    4. Dodaj odsączonego tuńczyka i udekoruj orzeszkami pinii.

Najpopularniejsze przepisy