Tuńczyk ze świeżym groszkiem, młodą cebulką i liściem laurowym
Składniki
dla 4 osób:
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare z cytryną i czarnym pieprzem
1 kg świeżego groszku
1 młoda cebulka
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
40 g oliwy z oliwek extra vergine
sól
Dodatkowo:
liście mięty
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare z cytryną i czarnym pieprzem
1 kg świeżego groszku
1 młoda cebulka
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
40 g oliwy z oliwek extra vergine
sól
Dodatkowo:
liście mięty
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Groszek łuskamy usuwając strączki. Obieramy cebulkę i drobno kroimy.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i liść laurowy. Jak tylko cebulka się zarumieni dodajemy groszek, doprawiamy solą i dodajemy odrobinę wody. Gotujemy przez ok. 10 minut do odparowania wody.
3. Groszek przekładamy na 4 talerze. Na wierzch wykładamy tuńczyka z cytryną i pieprzem i dekorujemy liśćmi mięty.