Pieczone kotleciki z tuńczyka z sosem pomidorowym – przepis Cristina Catese
Składniki
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
500 g ziemniaków
kilka liści szałwii i gałązek tymianku
otarta skórka z 1 cytryny
2 jajka
6 łyżki Bułki tarta
4 łyżki oliwy z oliwke extra vergine
Puree
600 g różyczek kalafiora
200 g ziemniaków
sól i pieprz do smaku
125 g jogurtu
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
Sos:
1 puszka pomidorów
1 mała cebula czerwona
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy extra vergine
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Gdy są już prawie zimne, dodajemy drobno posiekaną szałwię i tymianek, odsączonego z zalewy tuńczyka, sól i pieprz do smaku. Dodajemy skórkę z cytryny. Formujemy kotleciki. Z podanej ilości powinno wyjść ok. 8 kotlecików.
2. Jajka rozkłócamy ze solą. Kotleciki zanurzamy w jajku, następnie w bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do momentu aż kotleciki ładnie się zrumienią.
3. Ziemniaki i kalafiora gotujemy do miękkości. Następnie za pomocą tłuczka rozgniatamy warzywa, mieszamy je z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy posypany koperkiem.
4. W rondelku podgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy do czasu, aż się zrumieni. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pomidory i gotujemy przez 5 minut na mocnym ogniu. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
5. Kotleciki układamy na sosie i podajemy z puree.