Pieczone kotleciki z tuńczyka z sosem pomidorowym – przepis Cristina Catese

Składniki

na 4 porcje:
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
500 g ziemniaków
kilka liści szałwii i gałązek tymianku
otarta skórka z 1 cytryny


2 jajka

6 łyżki Bułki tarta

4 łyżki oliwy z oliwke extra vergine

Puree

600 g różyczek kalafiora

200 g ziemniaków
sól i pieprz do smaku
125 g jogurtu
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
Sos:
1 puszka pomidorów
1 mała cebula czerwona
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy extra vergine

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Gdy są już prawie zimne, dodajemy drobno posiekaną szałwię i tymianek, odsączonego z zalewy tuńczyka, sól i pieprz do smaku. Dodajemy skórkę z cytryny. Formujemy kotleciki. Z podanej ilości powinno wyjść ok. 8 kotlecików.

    2. Jajka rozkłócamy ze solą. Kotleciki zanurzamy w jajku, następnie w bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do momentu aż kotleciki ładnie się zrumienią.

    3. Ziemniaki i kalafiora gotujemy do miękkości. Następnie za pomocą tłuczka rozgniatamy warzywa, mieszamy je z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy posypany koperkiem.

    4. W rondelku podgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy do czasu, aż się zrumieni. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pomidory i gotujemy przez 5 minut na mocnym ogniu. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

    5. Kotleciki układamy na sosie i podajemy z puree.

Najpopularniejsze przepisy