Focaccia z tuńczykiem, pomidorkami i serem Stracciatella

Składniki

500 g gotowego ciasta na foccacię
1 x 160 gTuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
200 g pomidorków
400 g sera stracciatella
2 łyżki orzeszków pinii
pęczek pietruszki
oliwa z oliwek extra vergine
sól i pieprz

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1.Piekarnik rozgrzewamy do 210 st C; ser kroimy w małe kawałki.

    2. Blaszkę na focaccię natłuszczamy i rozprowadzamy ciasto delikatnie rozciągając je za pomocą palców. Nakłuwamy widelcem i dodajemy kilka kropel oliwy.

    3. Focaccię pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 min lub do momentu, aż będzie dobrze wypieczona. Na patelni podprażamy orzeszki pinii.

    4. Pomidorki kroimy w ćwiartki, doprawiamy oliwą, solą i dużą ilością pieprzu. Łączymy z podprażonymi orzeszkami pinii i posiekaną pietruszką.

    5. Focaccię wyjmujemy z piekarnika. Na wierzchu rozprowadzamy tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek i dodajemy pomidorki z pietruszką.

Najpopularniejsze przepisy