Pomidory z tuńczykiem, ryżem i papryką chili
Składniki
8 średnich pomidorów lub 6 dużych pomidorów np. bawole serce
200 g ryżu Vialone Nano
40 g startego sera Pecorino Romano ChNP
1 ząbek czosnku
pęczek pietruszki
garść świeżej bazylii
kilka liści mięty
oregano
40 g oliwy z oliwek extra vergine
sól i pieprz
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Myjemy pomidorki i odkrawamy z nich górną część. Odkładamy ją na bok. Z pomidorków wydrążamy miąższ. Środek solimy i układamy na kratce do pieczenia do góry nogami. Miąższ bardzo drobno siekamy.
2. Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy czosnek. Jak tylko się zarumieni dodajemy pulpę pomidorową.
3. Siekamy pietruszkę, bazylię, miętę i łączymy ją z pulpą pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i odstawiamy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente. Odcedzamy i łączymy z sosem pomidorowym.
5. Odsączamy tuńczyka i łączymy go z pomidorami. Powstałym sosem faszerujemy pomidory, wykładamy je na blachę do pieczenia. Na wierzch wykładamy ser pecorino i zamykamy górną częścią pomidora
6. Całość skrapiamy oliwą, kilkoma łyżkami ziół i pieczemy w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 15 min.