Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Składniki
dla 4 osób
250 g ryżu
2 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
200 g pomidorków koktajlowych
50 g suszonych pomidorów w oliwie
100 g karczochów w oliwie
200 g mozzarelli
2 marchewki
40 g oliwy z oliwek extra vergine
łyżeczka oregano
sól
250 g ryżu
2 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
200 g pomidorków koktajlowych
50 g suszonych pomidorów w oliwie
100 g karczochów w oliwie
200 g mozzarelli
2 marchewki
40 g oliwy z oliwek extra vergine
łyżeczka oregano
sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. W osolonej wodzie gotujemy ryż.
2. W trakcie gotowania ryżu obieramy marchewki, kroimy je wzdłuż na dwie części, a następnie na małe kawałki. Pomidorki i karczochy przekrawamy na pół. Mozzarellę kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do miski.
3. Odcedzamy ryż i przepłukujemy zimną wodą, żeby ostygł. Dodajemy go do pozostałych składników.
4. Doprawiamy oliwą, odrobiną soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka.
5. Dla smaku możemy dodać odrobinę majonezu.