Pizza z tuńczykiem, suszonymi pomidorami, selerem i rukolą
Składniki
na jedną pizzę:
500 g gotowego ciasta na pizzę
1 opakowanie 160 g Tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
40 g suszonych pomidorów w oliwie
300 g mozzarelli
2 łyżki tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
Seler naciowy
Garść rukoli
Oliwa z oliwek extra vergine
500 g gotowego ciasta na pizzę
1 opakowanie 160 g Tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
40 g suszonych pomidorów w oliwie
300 g mozzarelli
2 łyżki tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
Seler naciowy
Garść rukoli
Oliwa z oliwek extra vergine
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Piekarnik nagrzewamy do 210 st C. Mozzarellę kroimy w kostkę.
2. Smarujemy oliwą blachę na pizzę, rozprowadzamy na niej ciasto, delikatnie rozciągające je za pomocą palców. Skrapiamy oliwą.
3. Pomidory kroimy w kosteczkę, łączymy z mozzarellą, tartym Parmezanem i dodajemy na pizzę.
4. Pizzę przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 min lub do momentu, aż się dobrze upiecze.
5. Po wyjęciu pizzy dodajemy na wierzch odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka, pokrojonego w cienkie kawałeczki selera i oprószamy świeżą rukolą. Jemy od razu.