Piadina z sałatką meksykańską i kremowym serkiem
Składniki
2 x 160 g Insalatissime Rio Mare meksykańskiej z tuńczykiem
250 g ricotty (lub innego kremowego serka)
400 g mąki 0 plus odrobina zwykłej mąki
60 g smalcu
ok. 200 ml wody
1/2 łyżeczki soli
120 g rukoli
2 dojrzałe średniej wielkości pomidory
oliwa z oliwek
sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. W misce wymieszaj mąkę z zimnym smalcem, pokrojonym na małe kawałki. Dodaj sól i około połowy wody i wymieszaj, stopniowo dodając pozostałą wodę: przestań dodawać wodę, gdy otrzymasz miękkie ciasto. Zrób kulkę, zawiń ją w folię i pozwól odpocząć na ok. 30 minut.
2. W międzyczasie pokrój pomidory w kostkę, przełóż do miski i skrop mżawką oliwy i posyp solą.
3. Ciasto odwiń z folii i podziel na 4 części. Rozwałkuj wałkiem na posypanej mąką powierzchni na krążki o grubości kilku mm.
4. Podgrzej nieprzywierającą patelnię i smaż piadiny pojedynczo, po kilka minut z każdej strony na złotobrązowy kolor.
5. Posmaruj każdą piadinę warstwą sera, dodaj kilka liści rukoli, pomidory oraz Insalatissime Rio Mare meksykańską z tuńczykiem - złóż na pół i natychmiast podawaj.