Tuńczyk po grecku
Składniki
3 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
500 ml bulionu warzywnego lub wody
3 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
2 cebule
pół selera
150 ml koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki oleju
sól, pieprz
500 ml bulionu warzywnego lub wody
3 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
2 cebule
pół selera
150 ml koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, smaż przez kilka minut. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion lub wodę. Gotuj 10 minut.
3. Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw.
4. Duś na małym ogniu przez około 15 minut.
5. Tuńczyka przełóż do naczynia, przykryj rybę warzywami, schładzaj przez noc w lodówce.