Cielęcina z sosem z tuńczyka
Składniki
Mięso:
600 g cielęciny
1 łodyga selera
1 średnia cebula
1 marchewka
1 szklanka wytrawnego białego wina
sól do smaku
Do sosu:
240 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
2 żółtka jaj
4 filety anchois w oleju
1 łyżka dobrze osuszonych kaparów marynowanych w occie
280 g oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Zagotuj 2 litry wody i dodaj dokładnie oczyszczone warzywa, pokrojonego w dużą kostkę, wino i wcześniej posolone mięso. Gotuj przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu i pozostaw do ostygnięcia w bulionie.
2. Dodaj żółtka, sól i pieprz oraz kilka kropel soku z cytryny do blendera i połącz wszystkie składniki. Zaczynaj od niskich obrotów blendera, stopniowo dodawaj oliwę z oliwek. Kiedy sos zacznie się emulgować, dodawaj powoli sok z cytryny. Jeżeli majonez się zważy, weź jedno żółtko, wymieszaj energicznie w osobnej miseczce i dodawaj powoli do majonezu. Jeśli nie masz czasu, możesz użyć 250 g gotowego majonezu. Gdy majonez będzie gotowy, dodaj tuńczyka, anchois i kapary i wymieszaj składniki do uzyskania
kremowego sosu.
3. W razie potrzeby, aby zrobić sos z tuńczyka "gładszym" w konsystencji, możesz dodać kilka łyżek zimnego bulionu, w którym gotowało się mięso. Możesz także go rozjaśnić, dodając kilka kawałków warzyw z bulionu; w takim przypadku musisz ponownie zblendować wszystkie składniki.
4. Mięso wyjmij z bulionu, odcedź i cienko pokrój, gdy już będzie zimne. Ułóż plastry na talerzu. Polej sosem, pozostaw co najmniej na godzinę w chłodnym miejscu i podawaj.