Spaghetti z tuńczykiem
Składniki
Na 4 porcje
400 g spaghetti
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 pęczek pietruszki
szczypta ostrej papryczki chili
40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżka kaparów w soli
sól dla smaku
400 g spaghetti
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 pęczek pietruszki
szczypta ostrej papryczki chili
40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżka kaparów w soli
sól dla smaku
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Zagotuj duży garnek z wodą. Dodaj sól, gdy woda zacznie wrzeć, włóż makaron i gotuj do „al dente”.
2. Gdy makaron się gotuje, drobno pokrój czerwoną cebulę, posiekaj natkę pietruszki, obierz ząbek czosnku i przekrój na pół. Opłucz i osusz kapary.
3. Na dużej patelni podsmaż czosnek i cebulę z na oliwie z ostrą papryczką chili. Dodaj kapary i tuńczyka z odrobiną oliwy z oliwek.
4. Odcedź makaron, gdy jest jeszcze „al dente”. Zdejmij garnek z ognia, nabierz trochę wody z gotowania makaronu i odłóż na bok. Przełóż makaron na patelnię z sosem, dodaj kilka łyżek wody do gotowania makaronu, aż spaghetti będzie śliskie. Wyjmij czosnek, na wierzchu posyp pietruszką i natychmiast podawaj.