Makaron z tuńczykiem i rzepą brokułową
Składniki
350 g orecchiette lub innego krótkiego makaronu
2 opakowania tuńczyka Rio Mare Tuńczyk Hot Chili Pepper z Kalabrii
800 g rzepy brokułowej
100 g słodkich pomidorków cherry
2 kromki czerstwego chleba
50 g oliwy z oliwek z ekstra vergine
1 ząbek czosnku
sól do smaku
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Zagotuj duży garnek osolonej wody. Usuń liście i różyczki z rzepy brokułowej. Pokrusz czerstwy chleb i weź połowę pomidorków.
2. Podsmaż rozgnieciony ząbek czosnku w 30 g oliwy z oliwek. Dodaj brokuły do wrzątku i gotuj przez 5 minut. Odcedź łyżką cedzakową (zachowaj wodę z gotowania) i dodaj do patelni z olejem i czosnkiem. Dodaj pomidory cherry i podsmaż przez dwie minuty, aż smaki się wchłoną. Zdejmij z ognia.
3. Doprowadź do wrzenia wodę z gotowania brokułów i dodaj orecchiette. Podczas, gdy makaron się gotuje, opiecz chleb na nieprzywierającej patelni z resztą oliwy z oliwek aż uzyska złoty kolor.
4. Umieść patelnię z rzepą brokułową na średnim ogniu i dodaj orecchiette z odrobiną wody z gotowania. Dodaj tuńczyka i mieszaj całość przez dwie minuty aż smaki się połączą. Wyłącz płomień, usuń czosnek, posyp bułką tartą i podawaj.