Pulpeciki z kaszy jaglanej z tuńczykiem
Składniki
1 cebula
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 łyżeczki oregano
1 duża szczypta curry
0,5 szklanki bułki tartej
oliwa do smażenia
Sos:
700 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 cebula
garść świeżej bazylii
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
tarty parmezan i pietruszka do podania
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Aby przygotować sos pomidorowy, posiekaj cebulę i czosnek. Przysmaż na oliwie, dodaj passatę, gotuj na małym ogniu przez 20 – 25 minut, aż sos zgęstnieje. Do sosu dodaj duże kawałki tuńczyka, wymieszaj, dopraw do smaku.
2. Kaszę jaglaną przepłucz dwukrotnie na sicie, użyj gorącej wody. Następnie kaszę przełóż do garnka, dodaj 3 szklanki gorącej wody, szczyptę soli, gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 10 – 15 minut.
3. Cebulę posiekaj, marchew, pietruszkę zetrzyj na tarce. Warzywa przysmaż na oliwie, dodaj oregano i curry, duś około 20 minut.
4. W robocie kuchennym wymieszaj i zblenduj kaszę z warzywami, bułką tartą, dodaj sól i pieprz. Jeśli nie chcesz mieć jednolitej papki, kawałki warzyw powinny być widoczne, więc miksuj tylko chwilę. Masa powinna być kleista, sprawdź także, czy jest dobrze doprawiona.
5. Z masy lep małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smaż przez kilka minut na patelni.
6. Sos pomidorowy przelej do naczynia żaroodpornego, do sosu wrzuć klopsiki, zapiekaj około 20 minut w 180 stopniach.
7. Przed podaniem dodaj pietruszkę i tarty parmezan.