Makaron spaghetti z tuńczykiem i zieloną papryką
Składniki
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
400 g spaghetti alla chitarra lub zwykłego
500 g zielonej papryki
1 ząbek czosnku
1 cebulka dymka
oliwa z oliwek extra vergine
sól morska, czarny pieprz
oregano
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Na głębokiej patelni podsmaż ząbek czosnku razem z posiekaną cebulką i łyżką oliwy.
2. Oczyść paprykę i pokrój ją w cienkie paseczki. Dodaj paprykę do cebuli i czosnku i podsmaż. Przypraw solą i dodaj tuńczyka, jednocześnie zmniejszając ogień.
3. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Makaron odcedź, odlewając do osobnego naczynia odrobinę wody z gotowania.
4. Wyłóż makaron na patelnię, dodając trochę oliwy z oliwek, łyżkę wody, w której gotowany był makaron i wymieszaj.
5. Podziel makaron na porcje, zwijając go widelcem wewnątrz łyżki wazowej. W ten sposób makaron będzie miał idealny kształt gniazdek gotowych do nałożenia na talerz.
6. Wykończ danie, polewając je odrobiną oliwy z oliwek i posypując liśćmi świeżego oregano.